İçeriğe geç
Baretli Kafa

Bölüm 04

Yapay Zekayı Şantiyede Ne İçin Kullanıyorum? 5 Gerçek İş

Oynat düğmesine basınca video YouTube'dan (youtube-nocookie.com) yüklenir. O ana kadar bu sayfa YouTube'a bağlanmaz. YouTube'da aç

Videodaki beş işin istemleri, alınan gerçek cevaplar, kendi işinize uyarlarken neyi değiştireceğiniz ve nelere dikkat edeceğiniz.

Şantiyedeki puantaj kâğıdına toplam 465,5 saat yazmıştım. Fotoğrafını yapay zekaya verdim, "Bunu Excel'e dök" dedim: 497 çıktı. Video bu hikâyeyle açılıyor ve yapay zekayı işimde gerçekten ne için kullandığımı beş işle anlatıyor: mail ve çeviri, kâğıttan Excel'e, teklif karşılaştırma, evrak kontrolü, PDF çizimden ölçü.

Bu sayfa videonun yazılı eki. Her iş için sırayla şunlar var: ne için kullanıyorum, verilen istem, alınan cevap, kendi işinize nasıl uyarlarsınız, nelere dikkat edersiniz. Videonun özeti burada da geçerli: tarif et, kontrol et, imza sende.

Ekranda ne gerçek, ne örnek?

ÖRNEK İŞ · GERÇEK ÇIKTI

Gerçek belgelerimi gösteremem. Bu yüzden videodaki işlerin çoğu örnek iş: kişi, firma ve fiyatlar uydurma, istem ve cevap gerçek. Ekranda da burada da aynı etiketi taşıyorlar.

• Puantaj kâğıdı gerçek, adlar kapalı. Burada yalnız videonun kapağındaki sansürlü kesiti ve yapay zekanın cevabı var. Kâğıdın tamamı ve tablo yok.
  • Kendi mail kurallarım gerçek ama burada paylaşmıyorum. Videoda kısa bir an görünüyorlar.
  • Mail, teklif, evrak ve sözleşme işleri örnek. İstemleri, videodaki anlatımıma göre benim adıma Claude yazdı. Cevapları da Claude verdi (çalıştırma kaydındaki model adı Opus 5.5).
  • Çizimle anlattıklarım (PDF çizimden ölçü, çelik sayımı, beceremedikleri) bu video için yeniden denenmedi. Onlarda istem ve cevap yok.

1. iş: Mail ve çeviri

Ne için kullanıyorum. En sık kullandığım iş açık ara bu. Proje Hırvatistan'da, yazıları Hırvatça gönderiyoruz, teklifleri Hırvatça istiyoruz. İş yaptığımız insanların çoğu İngilizce de biliyor.

Yöntemim üç adım:

1. Metni kendim yazarım, İngilizce ya da Türkçe.
  2. Yapay zeka çevirir. İngilizce yazdıysam orijinale dokunmam, yalnız Hırvatçasını isterim. Türkçe yazdıysam İngilizceye ve Hırvatçaya çevirtirim.
  3. Mail iki dilli gider: Hırvatça ve İngilizce.

İki dilli göndermenin sebebi kontrol. İngilizcesini ben kontrol edebiliyorum. Çeviride hata varsa karşıdaki kişi İngilizcesini okuyunca doğrusunu görür.

Verilen istem

* istem · Örnek iş: iki dilli mail
kiraladığımız makaslı platformun hırvatça kullanım kılavuzu gelmedi, sadece ingilizcesi var. tedarikçiye kısa bir mail yaz, hırvatçasını göndersinler. hırvatça ve ingilizce çift dilli olsun. isim ve firma adı yazma, "Poštovani," diye başlasın.

Alınan cevap: kuralsız

Aynı istem iki kez verildi. İlkinde hiçbir kural yoktu.

GERÇEK ÇIKTI* cevap · kuralsız mail, aynen

Konu: Škarasta platforma – upute za uporabu na hrvatskom / Scissor lift – Croatian user manual

Poštovani,

uz škarastu platformu koju smo unajmili od vas nismo dobili upute za uporabu na hrvatskom jeziku, nego samo na engleskom. Molimo vas da nam što prije pošaljete hrvatsku verziju. Unaprijed zahvaljujemo.

Dear Sir or Madam,

The scissor lift we rented from you came without a Croatian user manual; only the English one was included. Please send us the Croatian version as soon as possible. Thank you in advance.

S poštovanjem / Kind regards

Not: konu satırını ben ekledim; makinenin model/seri numarası oraya yazılırsa doğru kılavuzu daha hızlı bulurlar.

Üslup kuralları

İlk başlarda şöyle bir sorunum vardı: mailleri fazla resmî yazıyordu. Ben böyle konuşan biri değilim. Bir kere oturdum, nasıl yazmasını istediğimi anlattım ve bunu bir beceri dosyası (skill) hâline getirdim. Artık her maili benim konuşma tarzımla yazıyor.

Kendi mail kurallarım videoda kısa bir an görünüyor. Burada paylaşmıyorum. Üç grup olduklarını söyleyebilirim: tedarikçi mailleri, teklif toplama mailleri ve ekip içi mailler. İçleri bana ve işime özel. Size lazım olan da benim kurallarım değil, kendi kurallarınız. Onları nasıl yazıp kaydettireceğinizi aşağıda adım adım anlattım.

Alınan cevap: kurallı

Aynı mail istemi bu kez kurallarımdan yazdırdığım beceri dosyası yüklenmiş olarak verildi.

GERÇEK ÇIKTI* cevap · kurallı mail, aynen

Konu: Upute za uporabu na hrvatskom jeziku za škarastu platformu / Croatian user manual for the scissor lift

Poštovani,

uz škarastu platformu koju smo unajmili od vas dobili smo upute za uporabu samo na engleskom jeziku. Molimo vas da nam pošaljete i upute na hrvatskom jeziku.

Dear Sir or Madam,

The scissor lift we rented from you came with the user manual in English only. Please send us the Croatian version as well.

Lijep pozdrav / Best regards

Varsayım: makinenin modelini/seri numarasını bilmediğim için yazmadım; bu tedarikçiden birden fazla makine kiralandıysa konuya eklemek iyi olur.

İki cevabın farkı

Kuralsız Kurallı
Gövde 73 kelime, 443 karakter 59 kelime, 336 karakter
Peşin teşekkür "Unaprijed zahvaljujemo." / "Thank you in advance." yok
Acele bildiren ifade "što prije" / "as soon as possible" yok
Kapanış "S poštovanjem / Kind regards" "Lijep pozdrav / Best regards"

Kurallı mail 14 kelime, yani %19 daha kısa. İkisi de "Poštovani," ile başlıyor, Hırvatça üstte İngilizce altta, firma ve kişi adı yok.

İkinci çalıştırmada kurallı mailin gövde cümleleri ilkiyle kelimesi kelimesine aynı çıktı. Kuralsız mail ikincisinde 57 kelime tuttu: peşin teşekkür yine vardı, "što prije" yoktu.

Kendi kurallarınızı yazıp kaydettirmek

1. Rahatsız olduğunuz yerleri toplayın. Yapay zekanın size yazdığı son birkaç maile bakın. "Ben böyle yazmam" dediğiniz her yeri not edin.
  2. Kime yazdığınıza göre gruplayın. Her muhatap aynı dili istemez. Benim üç grubum var, sizinki işinize göre başka olur.
  3. Her grup için birkaç kısa kural yazın. Konuşur gibi yazın: ne yazılmasın, yerine ne yazılsın. Uzun ve katı kurallar gerekmiyor.
  4. Dosyaya çevirtin. Kurallarınızı aşağıdaki şablonun içine yazıp yapay zekaya verin.
  5. Yazdığı dosyayı okuyun, sonra kaydedin. Benim denememde kurallara kendi yorumunu da katmıştı ve cevabında hangilerini kattığını tek tek saydı. Dosyayı o yazıyor, kaydetmek ve açmak size kalıyor.
  6. Deneyin. Aynı maili bir kuralsız, bir kurallı yazdırın. Fark istediğiniz yönde değilse kuralı düzeltip dosyayı yeniden yazdırın.
ŞABLON* şablon · Kendi kurallarınızı dosyaya çevirtme
mail kurallarım aşağıda. bunları kısa bir skill dosyası olarak yaz, kaydedeceğim. bundan sonra mail yazdırırken hep bunu kullanacağım.

[1. grup: kime yazıyorsunuz?]
- [bu gruba yazarken istemediğiniz bir şey]
- [onun yerine ne yazılsın]

[2. grup]
- [kural]
- [kural]

[3. grup]
- [kural]

Şablonun ilk paragrafı videodaki istemin kendisi. Köşeli parantezli yerler boş: onları siz dolduracaksınız. Aynı şablon Dosyalar bölümünde de var.

Nasıl uyarlanır

• Hazır prompt aramayın. İnternetteki "kesin prompt", "çok kaliteli prompt" listelerine gerek yok. Karşınızdakini bir mühendis gibi düşünün. Normal bir insana nasıl talimat veriyorsanız öyle, sohbet eder gibi anlatın.
  • Kuralları bir kere yazdırıp saklayın. Her mailde aynı şeyleri baştan anlatmak zorunda kalmazsınız.
  • İki dilli gönderin. Sizin kontrol edebildiğiniz dil mutlaka mailde kalsın.

Nelere dikkat edilir

• Hırvatça metinleri yapay zeka yazdı. Ana dili Hırvatça olan biri kontrol etmedi. Yöntemin kendisi de bunu söylüyor: İngilizcesini ben kontrol ediyorum, Hırvatçasını karşıdaki.
  • Kuralsız çalıştırmada da çerçeve metninde "cevap kısa olsun" yazıyordu. Sizin kullandığınız sohbet uygulamasının varsayılan üslubu farklı çıkabilir.
  • Tek cümle okumadan hiçbir maili göndermeyin. Kural dosyası üslubu düzeltir, içeriğin doğruluğunu değil.

2. iş: Kâğıttan Excel'e

Ne için kullanıyorum. Dağınık bir şeyi düzgün tabloya çevirmek için. İki örneğim var: biri olmadı, biri oldu.

Olmayan: şantiyede dağınık balyalanmış çelik malzemenin fotoğrafını yükleyip adet çıkarmasını istedim. Başaramadı. Bu deneme video için tekrarlanmadı.

Olan: videonun başındaki puantaj kâğıdı. Kâğıda tuttuğum puantajı Excel tablosuna çevirip elektronik ortamda paylaşmak istiyordum.

Verilen istem

Yapay zekaya yalnız adları kapatılmış fotoğraf ve şu cümle verildi:

* istem · Gerçek iş: puantaj kâğıdının fotoğrafıyla
Bunu Excel'e dök

Alınan cevap

Bu iş gerçek belgeyle yapıldı. Kâğıdın fotoğrafını ve ürettiği Excel dosyasını burada paylaşmıyorum. Cevabın tamamı aşağıda. Cevapta ad yok: işçiler kâğıdın adları kapatılmış kopyasındaki gibi "İşçi 1" ile "İşçi 6" arasında geçiyor.

GERÇEK ÇIKTI* cevap · puantaj kâğıdı, aynen

Excel'e döktüm: puantaj.xlsx

6 işçi, 14–30 Eylül 2026. Saatler kâğıttaki gibi, çalışılmayan günler "X". Satır ve sütun toplamları formül. Kâğıtta yazan toplamları ayrı bir sütun ve satırda bıraktım, yanlarında fark var.

Tükenmezle yazılmış 8 hücre var. Bunlara elle yazılan değeri girdim ve sarıya boyadım:

• 14.09: basılı X'in üstüne İşçi 3, 4 ve 5 için 5,5, İşçi 6 için 9 yazılmış.
  • 21.09: İşçi 3, 4, 5 ve 6'da basılı 8,5 çizilmiş, üstüne 10 yazılmış.

Dikkatimi çeken: kâğıttaki toplamlar bu el yazılarını içermiyor.

• Genel toplam kâğıtta 465,5 saat, benim hesabımda 497 saat. Fark 31,5 saat.
  • İşçi 3: 105 yerine 112. İşçi 4: 82 yerine 89. İşçi 5: 105 yerine 112. İşçi 6: 105 yerine 115,5.
  • İşçi 1 (10) ve İşçi 2 (58,5) tutuyor.
  • Günlük toplamda 14.09 kâğıtta boş, hesapta 25,5. 21.09 kâğıtta 34, hesapta 40. Diğer günler tutuyor.

Kâğıtta yazan toplamlar, yalnız basılı sayılar toplanınca birebir çıkıyor; 31,5 saatlik farkın tamamı o 8 hücreden geliyor. Hangisinin geçerli olduğunu ben bilemem. El yazıları geçerli değilse sarı hücreleri eski değerine çevirmen yeter, toplamlar kendiliğinden değişir.

El yazılarını okumakta zorlanmadım; her birini nasıl okuduğum dosyanın ikinci sayfasında yazıyor.

Kısacası:

• Kâğıtta yazan toplam 465,5 saat. Hesapta 497 saat çıktı.
  • Fark 31,5 saat. Tamamı tükenmezle elle yazılmış 8 hücreden geliyor: kâğıttaki toplam onları içermiyordu.
  • Hangi sayının geçerli olduğuna karar vermedi. Kararı bana bıraktı.

Nasıl uyarlanır

• Satırı sütunu belli bir tablonun fotoğrafında işe yarıyor. Dağınık bir yığının fotoğrafında sayım yaptıramadım.
  • İstemi uzatacaksanız şunları ekleyin: elle yazılmış ya da düzeltilmiş hücreleri işaretle, kâğıtta yazan toplamı ayrı tut, okuyamadığın hücreyi söyle. Benim denememde bunları istemeden yaptı. Yine de istemek daha güvenli.

Nelere dikkat edilir

• Videoda "hata bendeymiş" diyorum. Çıktının söylediği daha dar: kâğıttaki toplam elle eklenen hücreleri içermiyor. Hangi sayının geçerli olduğuna yapay zeka karar vermedi, o karar bende kaldı.
  • "Anında çevirdi" de benim sözüm. Bu iş için süre vermiyorum.
  • Sayıları siz de sağlayın. Bu işte sağlama kolaydı: yalnız basılı sayılar toplanınca kâğıtta yazan toplamlar birebir çıkıyor.

3. iş: Teklif karşılaştırma

Ne için kullanıyorum. Bir şey satın almadan önce en az üç teklif toplanır. Üç firmadan üç ayrı biçimde teklif gelir: biri aylık kira yazmış, biri satış fiyatını yazmış, biri vergiyi dahil etmiş, biri etmemiş. Yan yana görünce karar vermek kolaylaşıyor.

Örnek işte üç teklif var. Üçü de uydurma: firma adı yok (Supplier A, B, C), kişi yok, fiyatlar uydurma.

Biçim Yazan Yazmayan
Teklif A PDF, İngilizce Aylık kira 980,00 EUR, KDV hariç. Teslimat 180,00 ve geri alma 180,00 ayrı. Teslim süresi
Teklif B Excel, İngilizce Satış fiyatı 14.900 EUR, KDV dahil. Kiralama yapmıyor. Ödeme koşulu
Teklif C Düz metin, Hırvatça "najam ......... 890 €" Fiyatın süresi, KDV, geri alma. Toplam satırı boş.

Teklif C'nin tamamı bu kadar:

ÖRNEK BELGE* örnek belge · Teklif C
PONUDA

škarasta platforma 10 m, električna
najam ......... 890 €
u cijeni: dostava + obuka
rok isporuke 3 dana

UKUPNO: ____________

Verilen istem

* istem · Örnek iş: üç teklif, tek tablo
üç tedarikçiden makaslı platform teklifi geldi, üçü de farklı formatta: teklif-A.pdf, teklif-B.xlsx, teklif-C.txt. üçünü aynı formata getirip tek tabloda yan yana karşılaştır, excel olarak ver (karsilastirma.xlsx). ihtiyacımız 6 ay. kdv hariç karşılaştır. emin olmadığın yerleri işaretle, karar bende kalsın.

"Emin olmadığın yerleri işaretle, karar bende kalsın" kısmı videodaki tavsiyemin kendisi.

Alınan cevap

GERÇEK ÇIKTI* cevap · üç teklif, aynen

karsilastirma.xlsx hazır: üç teklif tek tabloda, 6 ay ve KDV hariç (EUR).

• A: 6.240 €. Kiralama; 6 × 980 + teslimat 180 + geri alma 180. Teklifteki 1.340 € yalnızca ilk ay.
  • B: 11.920 €. Kiralama değil, satış; 14.900 € KDV dahil fiyattan çevrildi. Diğer ikisiyle bire bir kıyaslanamaz.
  • C: 5.340 € (?). Varsayımım: 890 € aylık, KDV hariç, geri alma ücretsiz. Üçü de teklifte yazmıyor; KDV dahilse 4.272 €.

Emin olmadığım yerler dosyada işaretli: sarı = varsayımım, turuncu = teklifte yok, mor = dikkat. Çoğu C'de: toplam boş; firma adı, tarih, geçerlilik, ödeme yok. A'da teslim süresi, B'de ödeme koşulu yazmıyor.

Varsayımı dosyada değiştirince toplam güncellenir; formülleri Excel'de açıp kontrol ettim. Sıralama ya da öneri yapmadım, karar sizde.

Cevapla birlikte bir Excel dosyası üretti: tek sayfa, 34 satır, 25 formül. Üç bölümü var: teklifte yazan (olduğu gibi), aynı bazda (KDV hariç, 6 ay) ve diğer koşullar.

Teklif A Teklif B Teklif C
Teklif türü Kiralama Satış (kiralama yapmıyor) Kiralama
Teklifte yazan fiyat 980,00 / ay, KDV hariç 14.900,00, KDV dahil 890,00 (birimi ve KDV'si yazmıyor)
Birim fiyat, KDV hariç 980,00 11.920,00 890,00 (?)
Teslimat + geri alma 180,00 + 180,00 0 (dahil) 0 + 0 (?)
6 ay toplam, KDV hariç (EUR) 6.240,00 11.920,00 (satış) 5.340,00 (?)
C'nin fiyatı KDV dahil çıkarsa 6.240,00 11.920,00 4.272,00 (?)

Soru işaretli sayılar varsayıma dayanıyor. Dosyada 27 hücre üç renkle işaretli:

• Sarı, varsayım: 8 hücre. Hepsi Teklif C'de: KDV hariç sayıldı, fiyat aylık sayıldı, geri alma ücretsiz sayıldı.
  • Turuncu, teklifte yok: 12 hücre. Onu C'de, biri A'da (teslim süresi), biri B'de (ödeme koşulu).
  • Mor, dikkat: 7 hücre. B'nin satış teklifi ve KDV dahil olması, A'da yazan 1.340'ın yalnızca ilk ay olması.

Sağlama

Dört sayı tekliflerden bağımsız olarak yeniden hesaplandı ve dosyada bulundu:

• 6 × 980 + 180 + 180 = 6.240
  • 14.900 / 1,25 = 11.920
  • 6 × 890 = 5.340
  • 6 × 890 / 1,25 = 4.272

Dosyadaki 25 formülün 25'i ayrıca Python'da hesaplandı. Excel'in kendi hesabıyla 25'te 25 aynı.

İkinci çalıştırmada toplamlar aynı çıktı: 6.240, 11.920, 5.340 ve KDV dahilse 4.272. Tablonun düzeni farklıydı: 42 satır, 36 formül, iki renkle 11 işaretli hücre ve bir senaryo daha ("890 € aylık değil haftalık çıkarsa" 23.140). İki çalıştırma da aynı üç belirsizliği (C'de fiyatın dönemi, KDV, geri alma) ve B'nin kira değil satış olduğunu işaretledi. İkisi de sıralama ya da seçim yapmadı. Yani "27 hücre" her seferinde aynı çıkmıyor, toplamlar çıkıyor.

Nasıl uyarlanır

• Karşılaştırma bazını siz verin. İstemdeki "ihtiyacımız 6 ay" ve "kdv hariç karşılaştır" olmasa üç teklif aynı bazda toplanamaz.
  • "Emin olmadığın yerleri işaretle, karar bende kalsın" cümlesini ekleyin. Kontrol yükünüzü azaltır: önce işaretli hücrelere bakarsınız.
  • Varsayımı değiştirip toplamı görün. Hesaplar formülle yazıldığı için varsayım değişince toplam da değişiyor. Cevabın kendisi de söylüyor.

Nelere dikkat edilir

• C'nin 5.340'ı üç varsayıma bağlı. "En ucuzu C" denemez. B bir satın alma bedeli, kira toplamlarıyla bire bir kıyaslanmaz. Tablo bir sıralama ya da öneri değil.
  • Teklif C düz metin dosyası olarak verildi. Fotoğraf ya da el yazısı okuma bu örnekte denenmedi.
  • Bu çalıştırma 32 dk 31 sn sürdü. Anında olmadı.
  • Çerçeve metninde benim istemimde olmayan iki teknik satır vardı: dosyayı bir Python betiğiyle üret ve hesaplanan hücrelerde değer değil Excel formülü kullan. Hangi satırların, renklerin ve varsayımların kullanılacağı çerçevede yoktu. Onlar yapay zekanın kendi kararı.
  • Cevaptaki "formülleri Excel'de açıp kontrol ettim" cümlesi yapay zekanın kendi beyanı. Aynı kontrol bağımsız olarak yeniden yapıldı ve sonuç tutuyor.
  • Teklif C'deki Hırvatçayı da Claude yazdı. Ana dili Hırvatça olan biri kontrol etmedi.

4. iş: Evrak kontrolü

Ne için kullanıyorum. Şantiyede bitmeyen işlerden biri evrak. Kiralık makine geliyor: muayene belgesi var mı, kılavuzu var mı? Kaynakçı geliyor: sertifikası geçerli mi? Hangi belgelerin gerektiğini ben belirliyorum ve tedarikçiden istiyorum. Belgeler gelince kendim okurken aynı belgeleri yapay zekaya da veriyorum. Bir seferinde kiralık makinelerden birinin Hırvatça kılavuzunun eksik olduğunu o yakaladı.

Örnek işte altı dosya var: beş kurgusal belge ve bir evrak listesi. Toplam 92 dolu satır, 489 kelime. Her belgenin ilk satırında "SAMPLE DOCUMENT - FICTIONAL" yazıyor. Altısı da Dosyalar bölümünde.

Verilen istem

* istem · Örnek iş: evrak kontrolü
kiralık makaslı platformla bir kaynakçının evrakları geldi, klasörde. şu listeye göre kontrol et:
- makine: periyodik muayene belgesi var mı, tarihi geçerli mi
- makine: CE uygunluk beyanı var mı
- makine: kullanım kılavuzu hırvatça var mı
- makine: sigortası geçerli mi
- kaynakçı: sertifikası geçerli mi
eksik ya da süresi dolmuş olanı yaz, emin olmadığın yeri işaretle. kısa bir tablo yeter. bugün 5 ekim 2026.

Tarih isteme sabit yazıldı. Yazılmasa sonuç, çalıştırıldığı güne göre değişir.

Alınan cevap

GERÇEK ÇIKTI* cevap · evrak kontrolü, aynen

İki sorun var: Hırvatça kılavuz eksik, kaynakçı sertifikasının süresi dolmuş. Diğer üç kalemde sorun görmedim. (Bugün: 05.10.2026)

Kontrol Durum Not
Makine: periyodik muayene Geçerli 12.05.2026'da yapılmış, sonuç "PASSED". Sonraki muayene 12.05.2027.
Makine: CE uygunluk beyanı Var 03.04.2023 tarihli, 2006/42/EC.
Makine: Hırvatça kılavuz EKSİK Gelen kılavuz İngilizce (yalnız ilk sayfaları var). Hırvatçası klasörde yok.
Makine: sigorta Geçerli 31.12.2026'ya kadar. Emin değilim: sigortalı kiralama firması; kiracının kullanımını kapsadığı yazmıyor.
Kaynakçı: sertifika SÜRESİ DOLMUŞ 31.08.2026'da bitmiş, 35 gün geçmiş. Uzatma kaydı yok.

Muayene, CE beyanı ve sigorta aynı makineye ait (seri no SAMPLE-0042).

Emin olmadığım genel nokta: Belgelerin hepsi "SAMPLE / kurgusal" ibareli, kuruluş adları "X". Yalnızca yazan tarih ve bilgilere baktım; imza, mühür ve kuruluş yetkisini doğrulayamadım.

Liste dışı: platformu kullanacak kişinin operatör eğitim belgesi klasörde yok.

Beş kontrol, iki sorun. Tarihler ayrıca hesaplandı ve aynı çıktı: muayenenin bitmesine 219 gün, sigortanın bitmesine 87 gün var, sertifika 35 gün önce bitmiş.

Listede olmayan iki şey de yazdı. Sigorta satırına bir çekince koydu: istemde "emin olmadığın yeri işaretle" yazıyordu, neresinden emin olmadığını kendisi seçti. Bir de liste dışı not düştü: operatör eğitim belgesi klasörde yok.

İkinci çalıştırma aynı iki sorunu, aynı tarih ve gün sayısıyla buldu. Kılavuzun yalnız ilk sayfalarını gördüğünü belirtip "eksik" kararına soru işareti koydu.

İki dilli sözleşme

Eski bir iş yerimde iki dilde yazılmış bir sözleşme vardı. Bir dilde ödeme süresi 5 gün yazıyordu, öbür dilde 30 gün. Ben fark etmemiştim. O sözleşmeyi gösteremem. Örnek için üç fıkralı tek bir madde yazıldı, Türkçe ve İngilizce:

ÖRNEK BELGE* örnek belge · İki dilli örnek madde
ÖRNEK SÖZLEŞME MADDESİ (kurgusal; gerçek bir sözleşmeden alınmadı)
SAMPLE CONTRACT CLAUSE (fictional)

TÜRKÇE

Madde 7. Ödeme

7.1 Satıcı, her teslimattan sonra fatura düzenler.
7.2 Alıcı, her faturayı faturanın alındığı tarihten itibaren 30 (otuz) gün içinde öder.
7.3 Ödeme, faturada belirtilen IBAN'a banka havalesiyle yapılır.

ENGLISH

Article 7. Payment

7.1 The Seller shall issue an invoice after each delivery.
7.2 The Buyer shall pay each invoice within 5 (five) days of receipt of the invoice.
7.3 Payment shall be made by bank transfer to the IBAN stated on the invoice.
* istem · Örnek iş: iki dilli maddede fark
sozlesme-maddesi.txt içinde aynı madde iki dilde yazılı: türkçe ve ingilizce. iki dil birbirini tutuyor mu, karşılaştır. fark varsa kısaca yaz.
GERÇEK ÇIKTI* cevap · iki dilli madde, aynen

Tutmuyor. Madde metninde tek fark var ve önemli: 7.2'deki ödeme süresi.

• Türkçe: "30 (otuz) gün içinde"
  • İngilizce: "within 5 (five) days"

Madde başlığı, 7.1 ve 7.3 iki dilde aynı anlamda.

Hangi sürenin doğru olduğu dosyadan anlaşılmıyor; iki metinde de rakam ile yazı kendi içinde tutarlı.

Not: En üstteki etiket satırında "gerçek bir sözleşmeden alınmadı" notu yalnızca Türkçede var; madde metnini etkilemiyor.

Aynı iş İngilizce ve Hırvatça bir sürümle de çalıştırıldı. Dört çalıştırmanın dördü de (iki sürüm, ikişer kez) farkı buldu, yanlış fark bildirmedi ve hangi sürenin doğru olduğuna karar vermedi.

Nasıl uyarlanır

• Kontrol listesini siz yazın. "Evraklara bak" demeyin, neye bakacağını madde madde verin. Listeyi yazmak sizin işiniz, sayfaları okumak onun.
  • Bugünün tarihini isteme yazın. Geçerlilik hesabı ona göre yapılıyor.
  • "Eksik ya da süresi dolmuş olanı yaz, emin olmadığın yeri işaretle" deyin. Kısa bir tablo istemek cevabı okunur tutuyor.
  • İki dilli belgede soruyu basit tutun: iki dil birbirini tutuyor mu, fark varsa kısaca yaz.

Nelere dikkat edilir

• Belgeler düz metin dosyası olarak verildi. Taranmış belge, imza ve mühür okuma denenmedi. Cevabın kendisi de söylüyor: "imza, mühür ve kuruluş yetkisini doğrulayamadım".
  • Yalnızca belgede yazan tarihe baktı. Belgenin sahici olup olmadığını, yasal muayene aralığını ya da sertifikanın ara onaylarını denetlemedi.
  • "Yüz sayfayı o okusun" benim sözüm. Örnek set altı kısa dosya. Sözleşme örneği de üç fıkralı tek bir madde: uzun bir sözleşmede aynı farkı bulup bulmayacağı burada ölçülmedi.
  • Örnek belgelerdeki ayrıntılar (yönetmelik numarası, kaynak yöntemi, geçerlilik süreleri) örnek için yazıldı. Gerçek bir belge biçimini ya da mevzuatı göstermez.
  • Örnek maddede hangi dilde 5, hangisinde 30 yazacağı keyfi seçildi.

5. iş: PDF çizimden ölçü

Bu işin istemi ve cevabı yok. Videoda çizimle anlattım, bu video için yeniden denenmedi.

Olay şu: sahada bir ankrajla drenaj borusu çakıştı. "Bu projede var mı?" diye sordum. Elimde çizimin yalnız PDF'i vardı. PDF'ten ölçü çıkardı, altı çakışma noktası buldu, bana yön verdi. Hassasiyeti 5 ila 10 santim arasındaydı ve bunu kendisi açıkça söyledi: "Küçük değerleri sahada şerit metre ile teyit et." Teyit ettik. Sonra yöntem bildirimi (method statement) hazırlayıp boruları kestik ve düzeltmeyi sahada yaptık.

Nelere dikkat edilir

• Bu sistemler bir sonraki kelimeyi tahmin ederek çalışıyor. Kulağa doğru gelen bir sayı uydurabilir. Nasıl çalıştığı bir önceki konuda.
  • Sayıyı sahada doğrulayın. Mühendislik sizde kalsın: yapay zekayı zekanızın yerine koymayın, araç olarak kullanın.

Beceremedikleri

İyi yönlerini anlattım. Kötü yönleri de var. Üçü de videoda çizimle anlatılıyor, yeniden denenmediler.

• Form. Tek sayfaya sığması gereken bir form vardı. Dört kere denedi. Ya boş sayfa kaldı ya da taştı.
  • Hafıza. Bir gün "yeni sohbette hepsini hatırlayacağım" dedi. Hatırlamadı, aynı şeyleri baştan anlatmam gerekti. Kuralları dosyaya yazdırmamın sebebi bu.
  • Yapılmamış kontrol. En önemlisi: bir notu toparlatırken yapmadığım bir kontrolü yapılmış gibi yazdı. Göndermeden önce okudum, gördüm, düzelttim. Okumasaydım benim imzamla gidecekti.

Tek cümle okumadan hiçbir şeyi göndermeyin.

Özet: tarif et, kontrol et, imza sende

Videoda her işin altında aynı üç kutu duruyor: TARİF · KONTROL · İMZA. Yapay zeka işi hazırlıyor, üç kutu bende kalıyor.

Yapay zekayı yeni mezun bir mühendis gibi kullanın. İşi düzgün tarif edin, sonucu kontrol edin, sorumluluk yine sizde kalsın.

İşlerden çıkan tavsiyeler:

• Üslubunuzu bir kere öğretin ve dosyaya yazdırın.
  • Emin olmadığı yerleri işaretlemesini isteyin, karar sizde kalsın.
  • Kontrol listesi verin: sayfaları o okusun, siz bulduklarına bakın.
  • Sayıyı sahada doğrulayın.
  • Tek cümle okumadan hiçbir şeyi göndermeyin.

Sponsorluk ve "Neden Claude?"

Bu video sponsorlu değil: Claude'dan, ChatGPT'den ya da başka bir yerden para almadım. "Neden Claude?" bölümü yalnızca kendi işimde, kendi denememde gördüğüm kadarı. GPT-6 Astra'yı da denedim. Sizin işinizde tersi çıkabilir.

Kendi sözüme 1 düzeltme

Kayıtta bir yerde yanlış konuştum. O cümleyi kesmedim, ekranda yıldızlı notla düzelttim:

"yapay zeka dediğimiz şey 2023'te çıktı, 2022'de çıktı" dedim.

* ChatGPT Kasım 2022'de, Claude Mart 2023'te çıktı. Yapay zeka alanı 1956'dan beri var.

Kaynaklar:

Videonun bölümleri

Bir satıra basınca video o andan başlar.

1. 0:00465,5 yazdım, 497 çıktı
  2. 0:15Bugün: şantiyeden 5 gerçek iş
  3. 0:461. iş: mail ve çeviri
  4. 1:52Yapay zeka gibi yazmasın: üslup kuralları
  5. 2:42Hazır prompt kullanmayın
  6. 3:382. iş: kâğıttan Excel'e
  7. 4:463. iş: teklif karşılaştırma
  8. 6:064. iş: evrak kontrolü
  9. 7:105. iş: PDF çizimden ölçü
  10. 8:06Beceremedikleri: form, hafıza, yapılmamış kontrol
  11. 8:50Neden Claude?
  12. 9:37Bu kanalın videolarını kim yapıyor?
  13. 9:50Canlı deney: videonun içinden komut
  14. 10:23Doğru kullanmazsan yavaşlatır
  15. 11:11Özet: yeni mezun mühendis gibi kullan

Dosyalar

10 dosya. Örnek işlerdeki kişi, firma ve fiyatlar uydurmadır. Başlığa basınca dosya açılır, İndir düğmesi bilgisayarınıza kaydeder.

Beyaz baretli çömez robot elinde kâğıtlar ve bir pafta rulosuyla

İstemler ve şablon

• Videodaki istemler

Örnek işlerde verilen istemler, tek dosyada ve aynen. Kopyalayıp kendi işinize göre değiştirin.

istemler.txt · 2,6 KB

İndir
  • ŞABLON: kendi mail kurallarınız

Boş şablon, gerçek çıktı değil. Köşeli parantezli yerleri kendi kurallarınızla doldurup yapay zekaya verin.

mail-kurallari-sablonu.txt · 759 bayt

İndir

Denemek için örnek belgeler: evrak kontrolü

Denemek için örnek belgeler: sözleşme ve teklif

Sarı baretli maskot elini çenesine koymuş düşünüyor

Soru sor

Bu konuda takıldığınız ya da merak ettiğiniz bir şey varsa yazın. İki yol var: mail ya da Instagram mesajı.

Mail gönder Instagram'dan yaz

Ya da videonun altına yorum yazın